коментар: Светослав Иванов, 120 минутиБи било интересно, ако Лаура Кьовеши оглави

...
коментар: Светослав Иванов, 120 минутиБи било интересно, ако Лаура Кьовеши оглави
Коментари Харесай

Светослав Иванов: ЕС търси прокурор

коментар: Светослав Иванов, " 120 минути "

Би било забавно, в случай че Лаура Кьовеши оглави европейската прокуратура. Това сигурно ще провокира политическа рецесия в Румъния и съществено ще раздвижи акциите за европейските избори в целия район, в това число и България

В момента тече процедура по желание на основен прокурор на Европейския съюз. Той би трябвало да бъде назначен идващия месец. Година по-късно би трябвало да стартира да действа Европейската прокуратура. Основната задача на европейската прокуратура е да проверява злоупотреби с европейски средства, включително измами, корупция и злоупотреби с Данък добавена стойност. 

Това е изключително значимо след гласуването в Европейския парламент преди два месеца на текст, който обвързва европейските средства с върховенството на закона в страните-членки. Идеята на Брюксел е елементарна – ОЛАФ проверява измами с европари и без да губи време за правосъдно съдействие със страните-членки, ги предава на европейската прокуратура, която посредством своя представител във всяка страна-членка ги предава на съд. Тоест, Европа се движи към обща политика на наказателно гонене, изключително когато става дума за закононарушения, които засягат цялата общественост. 

За България това би трябвало да е добра вест. Защото новата европейска прокуратура би подкрепила българските управляващи за по-ефективна битка с престъпността и корупцията. Защото се планува новият европейски основен прокурор да назначи собствен представител във всяка страна-членка, който ще дава отговор за дейностите си пред европейската прокуратура, а не пред българските управляващи.  

Франция и Германия изпратиха мощен сигнал към нашия район. Въпреки че имат свои претенденти, Париж и Берлин оповестиха поддръжка към румънката Лаура Кьовеши, която беше считана за любимец. Това е знак към целия район, че достиженията на Кьовеши и обвиняванията ѝ против стотици политици, влезнали в пандиза, се ценят високо на европейско ниво. Това е и знак, че държавното управление в Букурещ, което прави всичко допустимо да дискредитира личния си претендент, няма особена тежест в този избор.  

Как България оцени румънката през седмицата? 

Официална информация няма. Неофициално на съвещанието на Комисията на непрекъснатите представители, София е била срещу Лаура Кьовеши и посланикът ни в Европейския съюз, и е дал по-ниски оценки, спрямо претендентите от Франция и Германия. Това е информацията на в. „ Сега ”. Обективността изисква да кажем, че в тайното гласоподаване Кьовеши е получила ниска оценка освен от България, само че и от най-малко още няколко страни-членки. 

Всеки е свободен да направи своя разбор и оценка за аргументите. Спрямо личното ви мнение за обстановката тук, можем да изтъкнем причини в разнообразни направления. Истината е, че Лаура Кьовеши символизираше упоритост за повече правдивост в Румъния и всяко нейно деяние срещаше голяма поддръжка от румънското общество, което не спря това общество да избере държавно управление, което да нападна Кьовеши по всевъзможен метод. Но това също е тематика на обособен разбор. 

Би било забавно, в случай че точно тя оглави европейската прокуратура. Това сигурно ще провокира политическа рецесия в Румъния и съществено ще раздвижи акциите за европейските избори в целия район, в това число и България.

Особено в случай че другата седмица, Европейския парламент поддържа румънката. Тогава ще стане забавно и тази тематика внезапно ще влезе в дневния ред в цяла Европа.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР